7/7 8-20u
0489 57 07 35
info@home-control.be

Veel gestelde vragen

Waarom is een elektrische keuring nodig?

Een elektrische keuring is essentieel omdat defecten in uw elektrische installatie elektrocutie of brand kunnen veroorzaken. Het doel van de keuring is om de veiligheid van uw installatie te waarborgen.

  • Een elektrische keuring is verplicht in de volgende situaties:
  • Bij de verkoop van een woning of pand.
  • Bij de indienststelling van een nieuwe elektrische installatie.
  • Na een uitbreiding of belangrijke wijziging van de bestaande installatie.
  • Bij tijdelijke installaties op een bouwplaats.
  • Bij verzwaring van de installatie.
  • Elke 25 jaar voor elke installatie waarvan het bestaande keuringsattest is vervallen.
  • Bij het plaatsen van zonnepanelen, warmtepompen, laadpalen, thuisbatterijen, airconditioning, enzovoort.

Wie mag een elektrische keuring uitvoeren?

Een erkend controleorganisme moet de elektrische keuring uitvoeren. Elektriciens mogen alleen aanpassingen doen, maar hebben niet de bevoegdheid om een elektrische keuring uit te voeren.

Welke documenten zijn nodig voor de keuring?

Voor een succesvolle keuring zijn de volgende documenten vereist:

  • Een elektrisch ééndraadschema.
  • Een elektrisch situatieschema.

Hoe verloopt de keuring?

De keuring omvat een administratieve controle, visuele inspectie, testcontroles met apparatuur en het opstellen van een keuringsverslag met eventuele inbreuken en aandachtspunten.

Wat als mijn installatie wordt afgekeurd (niet-conform)?

Neem contact op met een gecertificeerde energiedeskundige voor een analyse en de nodige vervolgstappen.

Wat is een elektrisch schema en waarom is het nodig?

Een elektrisch schema is een schematische voorstelling van je elektrische installatie. Het bestaat uit twee belangrijke delen:

    • Ééndraadschema: Dit toont elke stroombaan in je woning met individuele vertakkingen. Het helpt bij het identificeren van specifieke circuits en hun beveiligingscomponenten.
    • Situatieschema: Dit is een plattegrond van je woning waarop alle eindpunten van je elektrische installatie worden weergegeven, inclusief lichtpunten, schakelaars en stopcontacten.

Is een elektrisch schema van je huis verplicht?

Ja, een elektrisch schema is verplicht voor je eigen veiligheid en om je installatie te laten keuren. Het ontbreken van deze schema’s kan leiden tot afkeuring van je elektrische installatie.

Is een asbestinventaris verplicht?

  • Vanaf 23 november 2022 heeft u een geldig asbestattest nodig als u:
  • eigenaar bent van een gebouw of een deel van gebouw (vb. een appartement),
  • en het gebouw(deel) gebouwd is voor 2001,
  • en de oppervlakte van het gebouw(deel) 20 m² of meer is,
  • en het gebouw(deel) toegankelijk is,
  • en als u het gebouw(deel) verkoopt.

Vanaf 2032 moet u voor elk gebouw dat gebouwd is voor 2001 en waarvan u eigenaar bent een asbestattest hebben.

De regelgeving stelt dat de eigenaar de inhoud van een geldig asbestinventarisattest moet meedelen aan de kandidaat-koper bij het sluiten van het compromis voorafgaand aan de verkoop van de woning, of op het moment van een verkoop wanneer de overdracht verloopt zonder compromis. In de praktijk wil een koper weten waar asbest zit in het gebouw nog voor die besluit om een bod uit te brengen omwille van de mogelijke impact op de renovatiekosten. Vooral tijdens een plaatsbezoek zal die het attest willen inkijken, dan kan die meteen de informatie in het attest overlopen tijdens het plaatsbezoek.

Wat mag ik verwachten van een asbestinventarisatie?

De inventarisatie voor een asbestattest is ‘niet-destructief’. Een niet-destructieve asbestinventaris beschrijft enkel de materialen die een risico kunnen vormen bij het dagelijks gebruik van het gebouw. Tijdens de inspectie worden nooit wanden of vloeren beschadigd om ingesloten asbest op te sporen. Bij het opstellen van een destructieve asbestinventaris gebeurt dat wel. Toch zijn ook voor een niet-destructieve inventaris soms kleine beschadigingen van verdachte materialen nodig. Vaak kan alleen een laboanalyse met zekerheid bepalen of het materiaal asbesthoudend is of niet. Voor de monstername moet dan een stukje van het verdacht materiaal verwijderd worden.

Sinds 1995 verplicht de federale arbeidswetgeving elke werkgever om een asbestinventaris op te stellen voor alle gebouwen waar hij personeel tewerkstelt ongeacht het bouwjaar. Dit geldt onder meer ook voor scholen, crèches en gemeentegebouwen.

Blijkt uit de inventaris dat er asbest in het gebouw aanwezig is, dan moet de werkgever een beheerprogramma opmaken dat hij samen met de asbestinventaris jaarlijks moet (laten) actualiseren.

Opgelet:

Werkgevers die hun werknemers renovatiewerken laten uitvoeren bij particulieren of derden, zijn verplicht om vooraf een destructieve asbestinventaris te (laten) opmaken voor de werkzone. Zo kunnen de asbesthoudende materialen op voorhand veilig en correct weggenomen worden.

Zodra diverse wooneenheden met meer dan één eigenaar onder een dak vallen, geldt de wet op mede-eigendom. In dat geval wordt er een vereniging van mede-eigenaars (VME) opgericht die als rechtspersoon een algemene vergadering en een syndicus heeft. Werkt die syndicus, of ander personeel, in loondienst voor de VME? Dan moet de VME als werkgever een asbestinventaris hebben voor het gebouw.

Bij Home Control kunnen alle klanten terecht voor een asbestinventaris. Daarbij verzamelen we eerst alle achtergrondinformatie over uw gebouw en voeren we vervolgens een onderzoek uit ter plaatse.

Naargelang de bestemming en het gebruik van de site voeren we een niet-destructief onderzoek uit, waarbij we louter de zichtbare materialen registreren in de inventaris. Indien een destructief onderzoek gewenst is, trachten we alle materialen te registreren in de inventaris, alsook de niet zichtbare, meestal dienen we hiervoor breekwerk te verrichten .

Bij afbraak- of sloopwerken is een destructief onderzoek ter inventarisatie uitermate aangewezen om correcte behandelingsmethodes te bepalen en gepaste veiligheidsmaatregelen voor afbraak voor te schrijven.

Wat is een EPC-keuring en waarom is het nodig?

Een EPC-keuring bepaalt de energiezuinigheid van je woning. Het Energieprestatiecertificaat (EPC) geeft de energiescore van je woning weer en bevat adviezen om energie te besparen.

Wanneer is een EPC-keuring verplicht?

Een EPC-keuring is verplicht bij:

  • Verkoop van een woning.
  • Verhuur van een autonome wooneenheid (met specifieke kenmerken zoals eigen badkamer, keuken, enz.).
  • Zakelijke panden bij verkoop of verhuur.

Wat gebeurt er tijdens de EPC-keuring?

De deskundige inspecteert je woning op basis van het inspectieprotocol. Hij/zij meet onder andere de isolatie, verwarmingsinstallatie en eventuele groene energieproductie.

Waarop moet ik letten bij de keuring?

  • Zorg dat je woning toegankelijk is voor de deskundige.
  • Lever eventuele bewijsstukken aan, zoals isolatiegegevens.

Waarom is een gaskeuring nodig?

Een gaskeuring is essentieel om mogelijke gaslekken op te sporen en zo brand en explosies te voorkomen. Het helpt ook bij het tijdig detecteren van gebreken die kunnen leiden tot CO-vergiftiging.

Wanneer is een gaskeuring verplicht?

De gaskeuring is verplicht bij:

  • Nieuwe installaties.
  • Uitbreiding van bestaande installaties.
  • Openstellen van de gasmeter.
  • Periodieke basis voor bestaande installaties.

Wat wordt er gecontroleerd tijdens een gaskeuring?

  • De installatie wordt gecontroleerd op conformiteit met de geldende normen.
  • Gasleidingen, gasverbruikstoestellen en hun voorzieningen voor verbrandingsgasafvoer en luchttoevoer worden grondig nagekeken.
  • Er wordt een lekdichtheidsmeting uitgevoerd.

Hoe verloopt de keuring?

De keuring omvat een visuele inspectie, metingen en evaluatie van de installatie.

Is het verplicht om een stookolietankkeuring te laten uitvoeren?

In Vlaanderen is het wel degelijk verplicht om je stookolietank te laten keuren. In de eerste plaats moet dit na de plaatsing en voor de ingebruikname gebeuren. Soms is het zelfs nodig om een milieuvergunning aan te vragen. Na de eerste keuring moet je bovendien ook een periodieke keuring laten uitvoeren. Hoe vaak die periodieke keuring moet gebeuren, is onder andere afhankelijk van de ligging, het type stookolietank en het volume ervan. Elke twee tot vijf jaar zal een periodieke keuring noodzakelijk zijn. Wanneer je de woning verkoopt, moet je in principe dan ook een keuringsattest kunnen voorleggen. Veel verkopers laten daarom hun stookolietank voor de verkoop keuren, zodat ze over zo’n keuringsattest beschikken.

Wat mag ik verwachten tijdens zo’n stookolietankkeuring?

  • De keuring omvat een visuele inspectie van de tank en de bijbehorende installatie.
  • De deskundige controleert de merkplaat, de kleur van de dop, en de algemene staat van de tank.
  • Indien nodig, wordt een staalname uitgevoerd om de tankinhoud te bepalen.

Wat als mijn tank niet voldoet aan de normen?

Als uw tank niet voldoet aan de wettelijk vastgelegde normen, moet u deze herstellen en opnieuw laten keuren voordat u deze in gebruik neemt.

Wat is een waterkeuring en waarom is het nodig?

Een waterkeuring is een inspectie van uw waterinstallatie en afvoer van afval- en regenwater. Het is verplicht om de volksgezondheid te beschermen, kwaliteitsproblemen met kraanwater te minimaliseren en de goede werking van het openbare water- en saneringsnetwerk te waarborgen.

Er zijn twee soorten keuringen:

Keuring waterinstallatie:

Voor binneninstallaties, niet-aangesloten binneninstallaties en installaties voor tweedecircuitwater. Een deskundige controleert of uw installatie conform is voor gebruik en aansluiting op het openbaar drinkwaternet. Hierbij wordt gekeken of:

  • ander water niet kan terugstromen naar het openbaar waternetwerk of naar de binneninstallatie,
  • de verschillende waterstromen correct gescheiden zijn in de woning,
  • de installatie volgens de correcte voorschriften aangelegd werd,
  • de verschillende soorten water in de woning correct gebruikt worden.

Keuring afvoer van afval- en regenwater:

Dit garandeert een efficiënt afvalwaterbeheer en controleert of de scheiding van afval- en regenwater correct is uitgevoerd.

Is een waterkeuring verplicht?

Een waterkeuring is verplicht bij elke eerste ingebruikname en belangrijke wijzigingen. Voldoet de installatie niet aan de technische vereisten, dan starten de waterbedrijven de waterlevering niet. Een keuring is dus in je eigen belang en kan ook bij de aankoop van een bestaande woning nuttig zijn.

Wanneer moet je jouw riolering laten keuren?

De keuring van je riolering is verplicht:

  • Wanneer je je huis bouwt of herbouwt.
  • Wanneer je een bijkomende huisaansluiting aanlegt of een individuele zuivering (IBA) installeert.
  • Wanneer er een gescheiden riolering wordt aangelegd in je straat tenzij er een keuring is uitgevoerd voor nieuwbouw of herbouw die maximaal 5 jaar oud is.
  • Nadat je een herstelling liet uitvoeren omdat je vooraf een niet-conform keuringsattest kreeg (herkeuring).

Wat controleert de keurder?

De keurder van de riolering kijkt na of:

  • Het afvalwater correct is aangesloten op de openbare riolering in de straat, op een septische put of op een individuele zuivering (IBA).
  • Het afvalwater en het regenwater correct gescheiden worden.
  • Het regenwater maximaal ter plaatse wordt gehouden en hergebruikt.

Wat na de keuring van je riolering?

Als de keurder alles goedkeurt, ontvang je een keuringsattest. Dat heb je nodig voor de ingebruikname van de aansluiting op de openbare riolering. Als blijkt dat je rioleringsstelsel niet correct is aangesloten, krijg je van de keurder een non-conformiteitslabel met de vastgestelde gebreken. Je zal je installatie moeten laten aanpassen en vervolgens herkeuren.