7/7 8-20u
0489 57 07 35
info@home-control.be

Onze diensten

Elektrische keuring

Een elektriciteitskeuring is een verplichte controle van uw elektrische installatie om te voorkomen dat defecten in de installatie brand of elektrocutie veroorzaken. Tijdens de controle wordt nagegaan of uw elektrische installatie voldoet aan de voorschriften van het Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties (AREI). De controle moet door een erkend energiedeskundige worden uitgevoerd.

Het is belangrijk om regelmatig een elektriciteitskeuring uit te laten voeren om de veiligheid van uw woning of bedrijfspand te waarborgen en te voldoen aan alle wettelijke voorschriften. Een elektriciteitskeuring kan ook helpen om de efficiëntie van uw elektrische installatie te verbeteren en de kosten voor reparatie of vervanging in de toekomst te verlagen .

Als u een nieuwe woning of bedrijfspand koopt, is het belangrijk om een elektriciteitskeuring uit te laten voeren om er zeker van te zijn dat de elektrische installatie veilig en up-to-date is. Bij verkoop van uw woning of bedrijfspand, is het eveneens verplicht om een elektriciteitskeuring uit te laten voeren.

Een elektrische keuring is sinds 2008 verplicht voor te leggen aan de notaris. Als erkend energiedeskundige brengt Home control dit graag voor u in orde.

Opmaak elektrische schema’s

Elektrische schema’s, ook wel bekend als bedradingsschema’s, zijn technische tekeningen die de elektrische circuits van een systeem weergeven. Ze worden gebruikt om de bedrading van een systeem te documenteren.

Elektrische schema’s zijn essentieel voor het ontwerpen, bouwen en onderhouden van elektrische en elektronische apparatuur. Elektrische schema’s zijn ook belangrijk omdat ze helpen bij het waarborgen van de veiligheid van een systeem. Door de bedrading van een systeem te documenteren, kunnen potentiële problemen in een vroeg stadium worden opgespoord en opgelost, waardoor de veiligheid van het systeem in uw woning of bedrijfspand wordt gewaarborgd.

Riolering Keuring

Een rioleringskeuring is een controle van de riolering van een gebouw. Tijdens deze keuring wordt nagegaan of het huishoudelijk afvalwater en het regenwater correct van elkaar zijn gescheiden en op de juiste manier worden afgevoerd. De keurder controleert onder meer:

·       Of het afvalwater correct is aangesloten op de openbare riolering (indien beschikbaar), een septische put of een individuele zuiveringsinstallatie (IBA).

·       Of het afvalwater en het regenwater goed gescheiden worden.

·       Of het regenwater maximaal ter plaatse wordt gehouden en hergebruikt.

Deze keuring is verplicht bij:

·       Nieuwbouw of herbouw van een woning.

·       Aanleg van een nieuwe huisaansluiting of installatie van een individuele zuivering (IBA).

·       Aanleg van een gescheiden riolering in de straat (tenzij er al een keuring is uitgevoerd voor nieuwbouw of herbouw die maximaal vijf jaar oud is).

·       Na een niet-conform keuringsattest of na het vaststellen van een inbreuk, op verzoek van de rioolbeheerder.

Na een geslaagde keuring ontvangt u een keuringsattest dat nodig is voor de ingebruikname van de aansluiting op de openbare riolering. Is uw keuring niet conform, dan staat op het keuringsattest welke aanpassingen u moet doen om de installatie conform te maken voor de eerste ingebruikname.

Als klant ben je zelf verantwoordelijk om binnen de opgelegde termijn een herkeuring van de installatie aan te vragen en vooraf alle aanpassingen te laten uitvoeren.

EPC keuring

Een EPC-keuring is een keuring van de energieprestaties van uw woning of bedrijfspand. Tijdens de keuring wordt de energiezuinigheid van uw pand beoordeeld. Op basis van de resultaten kunt u maatregelen nemen om de energiezuinigheid van uw pand te verbeteren en zo kosten te besparen op uw energierekening. Het doel van de EPC-keuring is om de energieprestaties van gebouwen te verbeteren en zo bij te dragen aan een duurzamere toekomst.

Bovendien is een EPC-keuring verplicht bij de verkoop of verhuur van uw woning of bedrijfspand . Sinds 2022 moet er eveneens een EPC beschikbaar zijn voor de gemeenschappelijke delen van een appartementsgebouw. Het is belangrijk om regelmatig een EPC-keuring uit te laten voeren om de energieprestaties van uw pand te verbeteren en te voldoen aan de wettelijke voorschriften. Een EPC-keuring kan ook helpen om de waarde van uw woning of bedrijfspand te verhogen en de verkoop- of verhuurkansen te vergroten.

Asbestinventaris

Een asbestinventaris is een verplichte inventarisatie van de aanwezigheid van asbest in gebouwen en constructies. Het is belangrijk om een asbestinventaris te laten opstellen om de veiligheid van uw gebouw te waarborgen en te voldoen aan de wettelijke voorschriften .

Een asbestinventaris geeft een overzicht van de locaties van asbesthoudende materialen in uw gebouw, de staat van deze materialen en de eventuele risico’s die ze met zich meebrengen. Op basis van de inventaris kan een plan worden opgesteld om de asbesthoudende materialen te verwijderen of te beheren.

Het opstellen van een asbestinventaris is een complex proces dat moet worden uitgevoerd door een gecertificeerde asbestdeskundige. Deze zal een grondige inspectie uitvoeren van uw gebouw en alle asbesthoudende materialen identificeren. Vervolgens wordt er een rapport opgesteld met daarin de resultaten van de inspectie.

De Vlaamse Regering heeft als doel om al het aanwezige asbest in Vlaamse gebouwen en woningen, gebouwd voor het jaar 2001, in kaart te brengen. Tegen het jaar 2040 wil men Vlaanderen volledig asbestveilig maken, door actief het asbest in slechte staat op te sporen en te verwijderen. Het asbestattest is dan ook verplicht sinds 23 november 2022 bij de verkoop van woningen en gebouwen die voor 2001 gebouwd zijn. Bij elke opmaak van een attest moet door de opdrachtgever een opdrachtformulier ingevuld worden.

Waterkeuring

Een waterkeuring is een grondige beoordeling van de waterinstallatie in een gebouw. Het doel is om ervoor te zorgen dat de installatie voldoet aan de wettelijke en technische voorschriften. Hierdoor wordt de veiligheid van het drinkwater gegarandeerd en worden problemen zoals lekken of onveilige situaties voorkomen.

U kunt een keuring van de binneninstallatie aanvragen bij een erkende keurder. De controleur onderzoekt of de binneninstallatie is aangelegd volgens de meest recente technische voorschriften, zoals opgesteld door Belgaqua (Belgische federatie voor de watersector) en AquaFlanders. Na de keuring ontvangt u een keuringsattest waarop staat of uw installatie ‘conform’ is of niet. Er zijn drie mogelijke uitkomsten:

1. Conform: Uw installatie voldoet aan de normen.

2. Conform, maar bijkomende keuring vereist: In dit geval moet er nog een aanvullende keuring plaatsvinden.

3. Niet conform: Als uw installatie niet voldoet, mag deze niet in gebruik worden genomen. U moet de gebreken eerst herstellen en de installatie opnieuw laten keuren.

Stookolietank keuring

Een stookolietank keuring is een verplichte controle van uw stookolietank om te voorkomen dat lekkages of andere defecten in de tank brand of vervuiling veroorzaken. Tijdens de keuring wordt nagegaan of uw stookolietank voldoet aan de wettelijke voorschriften en of er eventuele problemen zijn die moeten worden opgelost.

Het is belangrijk om regelmatig een stookolietank keuring uit te laten voeren om de veiligheid van uw woning of bedrijfspand te waarborgen en te voldoen aan de wettelijke voorschriften. Een stookolietank keuring kan ook helpen om de levensduur van uw tank te verlengen en de kosten voor reparatie of vervanging in de toekomst te verlagen.

Als u een nieuwe stookolietank koopt, is het belangrijk om deze te laten keuren om er zeker van te zijn dat de tank veilig en up-to-date is. Als u uw woning of bedrijfspand wilt verkopen, is het verplicht om een stookolietank keuring uit te laten voeren.

Gaskeuring

Een gaskeuring is een procedure waarbij een erkend keuringsorganisme de gasinstallaties in een woning of bedrijfspand beoordeelt om ervoor te zorgen dat ze voldoen aan de wettelijke veiligheidsvoorschriften. Het hoofddoel van de gaskeuring is om de veiligheid van uw gebouw te waarborgen door mogelijke gaslekken of andere veiligheidsrisico’s op te sporen. Veelal is een gaskeuring een verplicht onderdeel voor het verzekeren van bedrijfspanden.

Gaslekken kunnen leiden tot ernstige gevolgen, waaronder brand, explosies en gezondheidsproblemen door blootstelling aan giftige gassen. Daarom is het essentieel om gasinstallaties regelmatig te laten keuren. Een gaskeuring zorgt ervoor dat de installaties correct zijn geïnstalleerd, goed functioneren en voldoen aan de geldende veiligheidsnormen. Bovendien is een gaskeuring ook een wettelijke verplichting in België. Het niet naleven van de keuring kan leiden tot juridische en financiële gevolgen, evenals het verlies van verzekeringen en vergunningen op woningen en panden.